Thuisbatterij als rendabele investering in 2021

Sinds de uitspraak van Het Grondwettelijk Hof om de terugdraaiende teller af te schaffen, wordt er veel gesproken over de thuisbatterij. Vorsselmans – installateur van thuisbatterijen en zonnepanelen – bekijkt dit graag in detail.
Is een thuisbatterij voor mij een goede investering?

Gezien de huidige subsidie tot € 2.550 van de thuisbatterij is verlengd in tijd, is de aanschaf van een installatie met thuisbatterij interessanter geworden. Reden genoeg om nader te bekijken of u een thuisbatterij moet kopen. De thuisbatterij zal overtollige energie, die u normaal op het net injecteert, opslaan. Als u later de dag thuiskomt en er is terug verbruik in uw woning, wordt eerst de batterij leeg gehaald alvorens u terug elektriciteit van het net moet afnemen. Zo voorkomt de batterij dat u overtollige energie aan een lage prijs verkoopt aan het net en zal u ‘s avonds gebruik kunnen maken van uw eigen opgewekte energie i.p.v. ‘dure’ elektriciteit af te nemen van het net.

Toch is dit niet voor iedereen dé oplossing. Batterijen kunnen namelijk maximum een aantal dagen overbruggen. In de meeste gevallen is een batterij op een cyclus van 24u volledig geladen & ontladen. Eigenaars van warmtepompen bijvoorbeeld zullen d.m.v. deze batterijen geen seizoenen kunnen overbruggen zoals dat bij de terugdraaiende teller wél het geval was. Om een correct antwoord te geven moeten we eerst een aantal zaken bekijken.

Vooreerst is het belangrijk om te weten dat in het nieuwe systeem – waar u verrekend wordt op injectie en afname – het zelfverbruik een grote rol speelt. Dit zelfverbruik (of zelfconsumptie) is het deel energie dat door uw zonnepanelen wordt opgewekt en rechtstreeks door u wordt verbruikt. Bij gezinnen zonder thuisbatterij ligt dit gemiddeld rond de 25%. Dit wil zeggen dat zij 25% van hun jaarlijks opgewekte energie rechtstreeks verbruiken in de woning. Door het plaatsen van de thuisbatterij kan het zelfverbruik verhogen tot 75%.

Prosumenten die overdag weinig thuis zijn, hebben het moeilijker om hun verbruik tijdens de zonuren te laten vallen. Hierdoor zal een thuisbatterij een gunstig effect hebben op hun zelfverbruik en dus een rendabele investering blijken. Prosumenten die er wel in slagen om een groot deel van hun verbruik tijdens de zonuren te laten draaien, zullen een minder grote impact hebben op hun zelfverbruik als zij een thuisbatterij plaatsen.

Nieuws over
zonne-energie & meer

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws over zonne-energie en Vorsselmans Solar? Schrijf je dan snel in voor onze nieuwsbrief!

Een thuisbatterij vangt je verbruik pieken op.

Vanaf 1 januari 2022 zal de VREG (Vlaamse energieregulator) het tarief van de netwerkkosten wijzigen. Dit zal ervoor zorgen dat het deel netwerkkosten op uw energiefactuur anders wordt berekend. Het capaciteitstarief houdt rekening met de pieken in uw verbruik als consument. Als u thuis de grote machines (droogkast, wasmachine, afwasmachine,..) tegelijk aanzet, vraagt u een groot vermogen van het net en zal dit een impact hebben op uw energiefactuur. Door een thuisbatterij te plaatsen, neemt u minder stroom af van het net en wordt het risico op hoge verbruik pieken vermeden. Door de plaatsing van de thuisbatterij zal u dus ook in de toekomst nog meer kunnen besparen.

Wat voor thuisbatterij moet ik installeren?

De grootte van de thuisbatterij wordt in feite bepaald door uw PV-installatie, welke op zijn beurt afgestemd is op uw jaarlijks elektrisch verbruik. De vuistregel hier is dat we het geïnstalleerd vermogen x 1.5 doen. Indien u 3500 Wp aan zonnepanelen heeft geïnstalleerd = 3500 Wp x 1.5 = 5250 Wp → 5kW batterij. Er is voldoende keuze op de markt voor een kwaliteitsvolle thuisbatterij. Bij Vorsselmans werken we voornamelijk met merken zoals Huawei en BYD. Als eindklant is het verstandig om u, zowel voor de grootte als het merk van de thuisbatterij, te laten bijstaan door uw installateur. Deze zal bekijken welke grootte nodig is en welke merken/types gebruikt kunnen worden.

Compensatie terugdraaiende teller.

Er werd door de Vlaamse overheid ook een compensatieregeling uitgeschreven voor klanten die financieel benadeeld zijn door het wegvallen van de terugdraaiende teller. Hier wordt rekening gehouden met het geïnstalleerde kWp vermogen én het jaar van indiensttreding van de installatie. De calculator hiervoor vindt u terug op https://www.energiesparen.be/bereken-uw-compensatie-1. Het kan interessant zijn om deze compensatie te gebruiken om te herinvesteren in een thuisbatterij.

Samengevat:

Mensen zullen in het nieuwe systeem (injectie-afname) gestimuleerd worden om zo veel mogelijk van hun eigen opgewekte energie rechtstreeks te verbruiken en zullen hierdoor hun terugverdientijd zélf kunnen beïnvloeden. Voor het eerst worden particulieren er dus financieel beter van als ze op een duurzame manier met hun eigen energie omgaan en dat is een goede zaak. Thuisbatterijen kunnen voor veel prosumenten een oplossing bieden om overtollige energie op te slaan maar dit moet afhankelijk van de situatie bekeken worden.

share with friends

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Contact

Wuustwezelseweg 95,
2990 Loenhout
België

+32 3 690 04 40

solar@vorsselmans.be

Ramen en deuren

Social media

Brochure

Ontdek alle informatie over Vorsselmans en zonnepanelen in onze brochure.

© All rights reserved.

Brochure

Ontdek alle informatie Vorsselmans en Zonnepanelen in onze brochure.

Bedankt voor jouw interesse in Vorsselmans

We nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

Meer info? Klik hier voor een overzicht van onze nuttige artikels.